Spring naar inhoud

Balans tussen werk en privé; doorgeslagen nonsense

februari 4, 2017

Doorgeslagen balans

Een balans, je kent ‘m wel. Zo’n mooi dingetje met twee koperen schaaltjes aan elke kant waar je als beginnende puber tijdens de natuurkundeles mee mocht rommelen om te zien wat er gebeurt als je aan de ene kant nèt een grammetje meer plaatste dan aan de andere kant….  En ja hoor! Daar ging dat verdomde ding! Alweer uit z’n lood geslagen. Om gek van te worden, want er werd uiteraard wel voor gezorgd dat het gewicht dat je aan elke kant kon plaatsen nooit hetzelfde was…

Zie je de parallel al?  Precies, daily life.

Ga toch weg!

Gevoed met de gedachte en getraind in de overtuiging dat het o zo belangrijk is om balans in je leven te houden, zijn vele van ons elke dag weer keihard aan het werk (inderdaad WERK) om dat voor elkaar te krijgen. HolyMo! Wat een vermoeiende baan!  Dus ik zeg: “Hou toch op! Opzouten met je balans!  Die ene seconde per jaar dat jij denkt “oh, Yes! Wat is mijn leven toch in balans!” wordt namelijk de seconde erna alweer bruut verstoord door dat zuchtje wind, die druppel regen, de stem van die lompe kassajuf, je kind met zijn geschaafde knietje, je docent met die eeuwige roos op z’n schouder, die asomobilist die je met zijn lichtseinen van de weg wil drukken, die… Sjonge jonge wat een slopende dagtaak! Je zou er nog een burn-out van krijgen zeg.  In plaats daarvan wil ik je uitdagen op alle momenten van de dag simpelweg jezelf te zijn. Wie dat is, dat weet jij het beste. Wat ik wel weet is dat iedere keer dat jij lekker jezelf bent, je ook lekker in je vel en in je leven zit. Wie wil dat nou niet?

Hoe dan wel?

Nu hoor ik je vragen: “Hoe doe ik dat dan?” Mijn meest simpele stelling hierin is domweg -of liever slimweg- accepteren dat het leven iedere keer uit balans is! De ene keer ben je meer met je werk bezig, de andere keer heb je een ziek kind thuis en een volgende keer heb je misschien wel een sportwedstrijd waar je wilt knallen en dus goed voorbereid wilt zijn. Je bent geen scheiding tussen werk en privé. Je bent juist een combinatie en het liefst een symbiose van beide. Je bent van alles. Hoe mooi zou het zijn als je al die versies van jezelf leuk vind? Hoe zou het voelen als het vervullen van al die rollen een uiting zijn van “Dit ben ik, en ik doe wat ik leuk vind.” Dan doe je ieder moment van de dag iets waar jij blij van wordt! Dat is gaaf!Ja, toch?

En ik…

Makkelijk praten? Klopt! Ik maak elke dag opnieuw de keuze om mijn dynamische dagen te vullen met activiteiten waar ik mezelf goed bij voel. Dat varieert van de aangifte voor de omzetbelasting doen (want dat ruimt zo lekker op in mijn hoofd), via mijn kwaliteit als veel-kunner op het werk in te zetten tot een spelletje spelen met de kinderen, een goed gesprek met vrienden of familie of een leuke training verzorgen en keihard sporten. Om maar een paar voorbeelden te geven. Er wordt mij dan wel eens gevraagd of ik dan niet doodmoe ben aan het einde van de dag. Ja natuurlijk! Ook ik ben echt toe aan bed ’s avonds, en ook dat is heerlijk. Toegeven aan die hele diepe slaap zodat ik de volgende dag weer lekker uit balans kan zijn! Heerlijk!

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: